În ultima vreme, tot mai mulţi clienţi ai băncilor refuză să-şi plătească ratele, tocmai pe motivul că este criză şi nu vor păţi nimic. În aceste condiţii, în situaţia creditelor negarantate cu un bun mobil sau imobil, băncile apelează la poprirea salariului debitorului. În cadrul popririi, instanţa de executare îi trimite angajatorului o adresă, prin care-l informează de situaţie. „De la momentul primirii acestei adrese, angajatorul are obligaţia de a pune popriri pe salariul debitorului (164 alineat 4 din Codul Muncii) direct băncii creditoare”.
Mulţi au o percepţie greşită
Una dintre percepţiile complet greşite ale debitorilor rău-platnici este că băncile îşi pot recupera creanţele numai la sfârşitul unui proces, ori cunoscut fiind faptul că procesele pot dura şi mai mult de 2 ani, mulţi dintre ei trăiesc cu falsul confort că recuperarea propriu-zisă se va produce într-un viitor îndepărtat. Din păcate pentru ei, lucrurile nu stau chiar aşa. „Conform articolului 120 al OU 99/2006 contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit constituie titluri executorii. Prin urmare, sumele restante aferente contractelor de credit pot fi executate imediat, cu rapiditate, fapt care se şi întâmplă de cele mai multe ori, băncile dispunând de asemenea de corpuri de executori bancari proprii”.
Executarea se face sub supravegherea instanţei judecătoreşti, însă în acest caz termenele sunt semnificativ mai scurte. În cazul creditelor pentru nevoi personale, faptul că nu există o garanţie instituită asupra unui bun nu înseamnă că banca nu se poate îndrepta asupra altor valori ale debitorilor. Banca poate să urmărească toate bunurile datornicului, fiind avantajată de posibilitatea de a apela la un mecanism de executare foarte bine pus la punct.
"De la momentul primirii înştiinţării, angajatorul are obligaţia de a plăti din salariul debitorului direct băncii creditoare"
Pentru fiecare tip de creanta si fiecare debitor exista o metodologie specifica. Actiunile intreprinse de noi corespund scenariilor adaptate acestor tipologii. Mijloacele pe care le intrebuintam pentru a ne recupera creantele depind atat de importanta sumei scadente, de natura respectivelor creante, cat si de vechimea acestora. Exista 3 faze principale:
1.Faza precontencioasa
Se ajunge in aceasta faza imediat si aceasta corespunde atentionarii debitorului, prin intermediul mailului sau al telefonului, cu privire la scadenta platilor.2.Faza amiabila
Se trimite debitorului o instiintare de plata. Call-center-ul va continua apoi interventiile si va contacta telefonic debitorul (pot fi utilizate 5 limbi de circulatie internationala). Posibilele contestari sunt discutate cu debitorul, acestuia prezentandu-i-se riscurile reale la care se supune in cazul neachitarii debitulul..O retea de colectori locali se poate intalni cu debitorii care nu raspund la scrisori sau telefoane. Mai mult, BANCA a incheiat acorduri cu executori judecatoresti, care vor permite sa contacteze direct debitorii, daca este necesar.3.Faza legala
Desi recupereaza majoritatea debitelor pe cale amiabila, BANCA este organizata astfel incat sa parcurga toate etapele de colectare pentru a obtine cele mai bune rezultate.-actiuni de contrangere a debitorului, pe toate caile legale (in functie de tara de origine), astfel incat sa obtina plata (hotarare judecatoreasca, somatie de plata…);
-urmarirea desfaurarii actiunii aflate pe rol si obtinerea sentintei;
-executarea unei sentinte cu titlu executoriu prin reteaua noastra legala.
Procedura speciala "Somatia de Plata"
Pentru incasarea unei creante comerciale, poate fi initiata si o procedura legala speciala, numita "Somatia de Plata".Ordonanta privind procedura Somatiei de Plata reglementeaza o modalitate simplificata si accelerata de obtinere a titlului executoriu.Legea romana (Ordonanta de Guvern nr. 5/2001 privind procedura Somatiei de Plata) permite creditorului (adica bancii) sa inceapa procedura Somatiei de Plata pentru a-si recupera creanta in cazul creantelor certe, lichide, exigibile ce reprezinta o obligatie de plata a unor sume de bani asumate prin contract, constatate printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut reglementat printr-un act scris, care este însusit de parti prin semnatura, ori într-un alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice fel de alte prestatii..
Procedura speciala a Somatiei de Plata se inscrie in cadrul masurilor impuse de dezideratul de a oferi creditorilor (adica bancii ) o procedura rapida si mai putin costisitoare pentru obtinerea titlurilor executorii in vederea realizarii creantelor prin executare silita.
Avantajele recurgerii la procedura Somatiei de Plata
Intentia legiuitorului de a crea un sistem de recuperare urgenta a creantelor, prin simplificarea procedurilor si desfasurarea acestora in regim de celeritate, rezulta fara echivoc atat din regulile procedurale aplicabile judecatoresti in fond a cererii, cat si din limitarea cailor de atac ce se pot exercita impotriva ordonantei prin care s-a admis cererea. De asemenea, Somatia de Plata este o procedura speciala, pentru declansarea careia nu este necesara efectuarea concilierii prealabile. Mai mult decat atat, instanta suprema a statuat ca, in cazul in care intr-o prima faza s-a recurs la procedura Somatiei de Plata, ulterior nu mai este necesara indeplinirea procedurii convocarii la conciliere intr-o eventuala judecata a cauzei pe dreptul comun. Astfel, ratiunea concilierii prealabile prevazute de art. 720 indice 1 Cod procedura civila, de a simplifica si degreva judecatile avand ca obiect pretentii de natura financiara ce pot fi solutionate pe cale amiabila si intr-un termen scurt, este practic realizata si atunci cand incercarea de conciliere a reclamantei cu cealalta parte a avut loc in cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somatiei de plata (Decizia nr. 3184/30.09.2004 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Comerciala). In plus, se remarca si o limitare a probatoriului ce poate fi administrat in cauza, si anume inscrisuri, eventual lamuriri si explicatii solicitate partilor de catre instanta. Insa din redactarea textului rezulta ca singurul mijloc de proba admisibil il reprezinta inscrisurile, explicatiile si lamuririle pe care partile le pot prezenta judecatorului neputand constitui mijloace de proba.Concluzii
Reglementarea procedurii Somatiei de Plata a condus la simplificarea demersului jurisdictional al creditorilor pentru obtinerea titlurilor executorii. Aceasta a suferit mai multe schimbari legislative in timp, astfel incat sa corespunda cat mai bine interesului social general pentru care a fost creata. In plus, reuseste sa mentina un echilibru intre interesul creditorului ce se doreste a fi protejat prin edictarea normei juridice si dreptul la aparare al debitorului, si anume: interesul oricarui creditor de buna-credinta ale carui drepturi sunt vatamate prin aplicarea unor proceduri greoaie si ineficiente pentru recuperarea creantelor sale si, in acelasi timp, debitorul de buna-credinta nu se poate considera expus unor pretentii abuzive, procedura somatiei de plata neafectand apararile de fond privind natura raporturilor juridice dintre creditor si debitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu